Sipariş TakipİletişimDestek Merkezi

Fosfatidilserin Genel Etkileri Nelerdir?

Tarih: 20.12.2024 11:58
Fosfatidilserin Genel Etkileri Nelerdir?
Fosfatidilserin Genel Etkileri Nelerdir?
Fosfatidilserin, beyindeki sinir hücreleri arasında mesajların iletilmesine yardımcı olan, vücutta üretilen yağlı bir madde olan bir fosfolipittir. Beyin hücrelerini kaplar ve korur, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve hafıza keskinliğinin korunmasında önemli bir rol oynayabilir.
Fosfatidilserin bazı gıdalarda doğal olarak bulunur
Aşağıdaki gibi durumlarda da yardımcı olabilirler:
  • Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Alzheimer hastalığı
  • Endişe
  • Depresyon
  • Multipl skleroz
  • Stres
Ek olarak, fosfatidilserin takviyelerinin sağlıklı uykuyu teşvik ettiği, ruh halini iyileştirdiği ve egzersiz performansını arttırdığı iddia edilmektedir.

Fosfatidilserinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Fosfatidilserin vücutta doğal olarak bulunan bir tür fosfolipitin adıdır.
Fosfatidilserin vücutta birçok rol oynar. Öncelikle hücre zarlarının önemli bir bölümünü oluşturur.
Fosfatidilserin, nöronal hücre zarlarının doğal bir bileşenidir ve sağlıklı sinir hücresi zarları ve miyelin için gereklidir.
Fosfatidilserin etkili bir şekilde emilir ve kan-beyin bariyerini geçer ve sinir hücrelerindeki biyokimyasal değişiklikleri ve yapısal bozulmayı güvenli bir şekilde yavaşlatır, durdurur veya tersine çevirir.
 Fosfatidilserin aynı zamanda kısa süreli hafıza, uzun süreli hafızanın sağlamlaştırılması, yeni anılar yaratma yeteneği, anıları geri getirme yeteneği, bilgiyi öğrenme ve hatırlama yeteneği, dikkati odaklama ve konsantre olma yeteneği, akıl yürütme ve problemleri çözme yeteneği, dil becerileri ve iletişim yeteneği üzerine etkili olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

İkincisi, sinirlerimizi saran ve uyarıların iletilmesinden sorumlu olan miyelin kılıfında fosfatidilserin bulunur.
Ayrıca vücut içindeki iletişimi etkileyen bir dizi farklı enzimde kofaktör olduğuna inanılmaktadır.
Bu faktörlerin bir araya gelmesi, Fosfatidilserinin merkezi sinir sistemi söz konusu olduğunda oynayacağı çok önemli bir role sahip olduğu anlamına gelir.
Vücutta üretilebilen veya beslenmemizden elde edilen doğal bir madde olmasına rağmen, yaşla birlikte Fosfatidilserin seviyelerimiz düşmeye başlayabilir. Uzmanlar bu durumun sinir sistemimizi etkileyerek bilişsel gerilemeye ve reflekslerin azalmasına yol açtığına inanıyor.
Takviye yoluyla vücuttaki Fosfatidilserin düzeylerini artırmanın etkileri üzerine yapılan çalışmalar, göreceğimiz gibi bir dizi heyecan verici faydaya işaret etmektedir.
Alzheimer Derneği'ne göre 80 yaş üzerindeki her altı kişiden biri demans hastasıdır. Böyle bir teşhisin olasılığı yaşla birlikte artsa da, çok daha genç mağdurları da etkileyebilir.
Nüfus yaşlandıkça, bilim insanları demans araştırmalarına ve olası tedavilerin araştırılmasına zaman ve para yatırdılar. Fosfatidilserin tam da böyle bir bileşiktir ve bu nedenle takviyenin potansiyel faydaları hakkında oldukça fazla bilgi sahibiyiz. 

Fosfatidilserin ve Geliştirilmiş Bilişsel İşlev
Fosfatidilserin üzerinde yürütülen muhtemelen en heyecan verici araştırma, bilişsel gerileme semptomlarını durdurma ve hatta tersine çevirme konusundaki potansiyel faydalara odaklanıyor.
Bir çalışmada 131 yaşlı hastaya Fosfatidilserin ve DHA veya plasebo içeren bir takviye sağlandı. 15 hafta sonra her iki gruba da bilişsel işlevlerini değerlendirmek için tasarlanmış testler uygulandı. Bulgular, Fosfatidilserin alanların sözlü hatırlama ve öğrenmede önemli gelişmeler kaydettiğini ortaya çıkardı. Ayrıca karmaşık şekilleri daha hızlı kopyalayabildiler. Fosfatidilserin kullanan benzer bir başka çalışma, ezberlenen kelimeleri hatırlama yeteneğinde %42'lik bir artış olduğunu gösterdi.

Başka bir yerde, 50 ila 90 yaşları arasındaki hafıza sorunu yaşayan bir grup gönüllüye 12 haftalık bir süre boyunca Fosfatidilserin takviyesi sağlandı. Testler, hafızanın hatırlanması ve zihinsel esneklikte iyileşmeler olduğunu gösterdi. Aynı çalışma aynı zamanda beklenmedik bir şekilde takviyeyi alan kişilerin kan basınçlarında hafif ve sağlıklı bir düşüş gördüklerini de buldu.

Son olarak İtalya'da yapılan kapsamlı bir çalışmaya yaşları 65 ile 93 arasında değişen yaklaşık 500 hasta dahil edildi. Yanıtlar test edilmeden önce tam altı aylık bir süre boyunca Fosfatidilserin takviyesi sağlandı. Sadece bilişsel parametrelerde değil aynı zamanda davranışsal unsurlarda da istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler görüldü.
Şu ana kadar elde edilen kanıtlar, Fosfatidilserinin yaşa bağlı hafıza kaybına ve zihinsel keskinlikte genel bir düşüşe karşı mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Fosfatidilserin Depresyonla Savaşır
Fosfatidilserinin ruh halini iyileştirmeye ve depresyona karşı korumaya yardımcı olabileceği görüşünü destekleyen başka çalışmalar da var.
Bu sefer, stresten mustarip bir grup genç yetişkine bir ay boyunca her gün 300 mg Fosfatidilserin ya da plasebo verildi. Uzmanlar, takviyeyi alan kişilerin "ruh halinde bir iyileşme" yaşadıklarını bildirdi.
Fosfatidilserinin ruh hali üzerindeki etkilerine ilişkin bir başka çalışma, depresyondan muzdarip bir grup yaşlı kadını içeriyordu. Aktif gruba günde 300 mg Fosfatidilserin verildi ve rutin testler, takviyelerin ruh sağlığı üzerindeki etkisini ölçtü. Katılımcılar depresif belirtilerde ve genel davranışlarda gözle görülür iyileşmeler yaşadılar.

Fosfatidilserin ve Geliştirilmiş Spor Performansı
Fosfatidilserin, yaşlılık semptomlarına aracılık etmedeki potansiyel rolü nedeniyle en çok ilgiyi çekerken, başka potansiyel faydalar da bulunmuştur. Sağlıklı sporcular takviyeyi aldığında sportif performansta artış yaşanabileceği görülmektedir.

Örneğin golfçülerin Fosfatidilserin sağlandıktan sonra oyunlarını geliştirdikleri gösterilirken, diğer çalışmalar Fosfatidilserin tüketen bireylerin egzersiz sonrasında çok daha düşük düzeyde yorgunluk algıladıklarını buldu. Günde 750 mg Fosfatidilserin tüketiminin de bisikletçilerde egzersiz kapasitesini arttırdığı gösterilmiştir.
Büyüleyici bir çalışmada, 18 ila 30 yaşları arasındaki sağlıklı erkeklerden, ağır bir direnç antrenmanı programından önce ve sonra matematik testleri tamamlamaları istendi. Uzmanlar, Fosfatidilserin takviyesi alan bireylerin cevapları kontrol grubuna göre neredeyse %20 daha hızlı tamamladığını ve %33 daha az hata yaptığını buldu.

Bu nedenle Fosfatidilserinin refleksleri keskinleştirmede, yoğun fiziksel aktivite sonrasında iyileşmeyi hızlandırmada ve stres altında zihinsel doğruluğu sürdürmede rol oynayabileceği öne sürülmüştür. Sonuç olarak Fosfatidilserinin profesyonel sporcuların antrenmanlarında yeri olabilir.

Fosfatidilserin ve Fiziksel Streste Azaltma
Egzersiz yaptığımızda vücut stres hormonları salgılar. Enflamasyonu, kas ağrısını ve diğer aşırı antrenman semptomlarını etkileyebilen şey bu hormonlardır.

Bir çalışmada sağlıklı erkek deneklere 10 gün boyunca her gün alınmak üzere 600 mg Fosfatidilserin veya plasebo verildi. Katılımcılara daha sonra yoğun bisiklet seansları uygulandı ve vücutlarının egzersize tepkisi ölçüldü.
Fosfatidilserin grubunun stres hormonu olan kortizol düzeylerini sınırladığı ve dolayısıyla egzersiz sonrasında daha hızlı toparlandığı gösterildi. Bu nedenle Fosfatidilserinin birçok profesyonel sporcunun yaşadığı aşırı antrenman risklerine karşı korunmaya yardımcı olabileceği öne sürülmüştür.

Fosfatidilserin ve Enflamasyon
Enflamasyon bir dizi hoş olmayan sağlık koşuluna neden olur. Balık yağlarındaki yağ asitlerinin kronik iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir ve morina karaciğeri yağındaki DHA'nın Fosfatidilserin ile sinerjik olarak çalışabileceğini biliyoruz. 
Bu nedenle bazı çalışmaların Fosfatidilserinin iltihaba karşı korunmaya gerçekten yardımcı olabileceğini göstermesi belki de sürpriz olmamalıdır.


Fosfatidilserin ve Oksidatif Hasar
Birçok uzman, oksidatif hasarın demansın başlangıcında önemli bir özellik olduğuna inanmaktadır. Aynı zamanda genel hücre hasarıyla da ilişkilidir ve bir dizi rahatsız edici sağlık koşuluyla da ilişkilendirilmiştir. Bu, son yıllarda antioksidanlara olan ilginin artmasının bir nedenidir, çünkü antioksidanların hasara neden olabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.
Çalışmalar, antioksidan özelliklerinin kanıtı tanımlandığından Fosfatidilserinin de burada rol oynayabileceğini göstermiştir.

Fosfatidilserin Takviyeleri Almalı mıyım?
Fosfatidilserinin bir kısmı sağlıklı ve çeşitli bir diyetle elde edilebilir, ancak aynı şekilde modern beslenme alışkanlıkları, gıda üretimi, stres ve genel yaşlanma da beynimizin düzgün çalışması için gereken Fosfatidilserin seviyelerini çoğu zaman alamadığımız anlamına gelir.

Modern yaşam, iş ve aile yaşamı açısından stresli olabilir ve artan stres, Fosfatidilserin talebinin artmasına neden olur; bu, stresli yaşamlarımızın sıklıkla bu bileşenin tükenmesine yol açtığı anlamına gelir.
Buna ek olarak, modern, düşük yağlı/düşük kolesterollü diyetlerde günlük ihtiyaç duyulan Fosfatidilserin 150 mg'a kadar eksik olabilir ve vejetaryen diyetlerde ise 250 mg'a kadar eksik olabilir. Omega-3 yağ asidi eksikliği olan diyetler beyindeki Fosfatidilserin seviyesini %28 oranında azaltabilir, dolayısıyla bilişsel işlevi etkileyebilir.

Modern gıda üretimi aynı zamanda Fosfatidilserin de dahil olmak üzere tüm Fosfolipitlerin seviyelerini de azaltabilir. Araştırmalar, yaşlıların Fosfatidilserin düzeylerinin arttırılmasından özellikle yararlanabileceğini göstermiştir.
Yaşlanma, beynin Fosfatidilserin ihtiyacını artırırken aynı zamanda metabolik yetersizlik de yaratır. Bu da tek başına diyet yoluyla yeterli miktarda almanın çok zor olduğu anlamına gelir. Araştırmalar, Fosfatidilserinin yaşa bağlı hafıza bozukluklarını iyileştirdiğini ve beyin fonksiyonlarının bozulmasını önlediğini ve dolayısıyla yaşlı nesil için çok önemli bir takviye olabileceğini göstermiştir.
Yaşla birlikte zihinsel sağlığınızı desteklemek istiyorsanız Fosfatidilserin mevcut en heyecan verici takviyelerden biri olabilir.
Fosfatidilserin beyinde doğal olarak bulunur ancak stresli günlük yaşamlarımız, doğal yaşlanmayla birleştiğinde ona olan ihtiyacımızı artırabilir. Fosfatidilserin takviyeleri beyne çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir ve bilimsel çalışmalar hafızayı, konsantrasyonu ve öğrenmeyi iyileştirmede etkinliğini göstererek daha mutlu, daha sağlıklı bir yaşam ve beyne yol açtığını göstermiştir.

Fosfatidilserin Atletik Performansı Artırabilir
Fosfatidilserin takviyeleri, egzersiz kapasitesinin artmasına ve atletik performansın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Araştırmacılar ayrıca fosfatidilserinin kas ağrısını azaltmaya yardımcı olabileceğini ve genellikle aşırı antrenman sonucunda ortaya çıkan bir stres hormonu olan kortizol seviyelerindeki artışa karşı koruma sağlayabileceğini de buldu.

Fosfatidilserin Hafıza Kaybını İyileştirebilir
Fosfatidilserin sıklıkla yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlatmak için alınır. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition'da yayınlanan bir çalışmada , hafif bilişsel bozukluğu olan 78 yaşlı kişi, fosfatidilserin takviyeleri veya plasebo ile altı aylık tedaviye atandı. 
Altı aylık sürenin sonunda yapılan testlerde fosfatidilserin alan katılımcıların hafızasında önemli bir gelişme olduğu görüldü.

Fosfatidilserin Depresyonu Kolaylaştırabilir
Fosfatidilserinin ruh halini düzenlemeye yardımcı olmada rol oynadığı düşünülmektedir. Örneğin, 2015 yılında Mental Illness dergisinde yayınlanan bir çalışmada , majör depresyonu olan 65 yaş üstü kişiler, 12 hafta boyunca günde üç kez fosfatidilserin ve omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA içeren bir takviye aldı. 
Komori T. Fosfatidilserin ve omega-3 yağ asitleri içeren takviyelerin geç yaşam depoları üzerindeki etkileri
Ment Illn . 2015;7(1):5647. doi:10.4081/mi.2015.5647

Araştırmanın sonunda depresyon ölçeğindeki puanlar arttı.

Fosfatidilserin DEHB Belirtilerini Tedavi Edebilir
AvrupPsikiyatrisinde 2012 yılında yayınlanan bir çalışma , fosfatidilserinin omega-3 yağ asitleriyle birlikte kullanılmasının çocuklarda DEHB semptomlarının tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. 
Araştırma için DEHB'li 200 çocuğa plasebo veya fosfatidilserin ve omega-3 yağ asitleri içeren bir takviyeyle 15 haftalık tedavi uygulandı. 

Çalışma sonuçları, fosfatidilserin ve omega-3 yağ asitleri kombinasyonuyla tedavi edilen katılımcıların, plasebo verilenlere kıyasla hiperaktif/dürtüsel davranışlarda önemli ölçüde daha fazla azalma ve ruh halinde daha büyük bir iyileşme yaşadıklarını ortaya çıkardı.
2014 yılında yayınlanan bir başka çalışmada DEHB tanısı konan çocuklarda fosfatidilserin plaseboyla karşılaştırıldı. İki ay sonra tedavi grubunda işitsel hafızada, dikkatsizlikte ve dürtüsellikte önemli iyileşme görüldü. 
Bu sadece 36 çocuğu kapsayan küçük bir çalışmaydı. Güvenliği ve etkinliği daha fazla değerlendirmek için daha fazla ve daha büyük çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Fosfatidilserin Kortizol Düzeylerini Düşürebilir
Bazı çalışmalar, fosfatidilserin takviyesinin , vücudun strese tepki olarak ürettiği bir steroid hormon olan kortizol seviyesini azalttığını göstermiştir . Kortizol ayrıca vücudun birçok fonksiyonunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Yüksek seviyeler, kan şekeri ve kan basıncının artması gibi olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilidir, bu nedenle kortizol seviyelerini kontrol altında tutmak faydalıdır.

Özetle, bazı kanıtlar fosfatidilserinin egzersiz kapasitesini artırmaya, kas ağrısını hafifletmeye, hafızayı korumaya, ruh halini düzenlemeye ve DEHB semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ima ediyor. 
  1. Glade MJ, Smith K. Fosfatidilserin ve insan beyniBeslenme. 2015;31(6):781-6. doi:10.1016/j.nut.2014.10.014
  2. Kingsley M. Fosfatidilserin takviyesinin egzersiz yapan insanlar üzerindeki etkileriSpor Med. 2006;36(8):657-669. doi:10.2165/00007256-200636080-00003
  3. Kato-Kataoka A, Sakai M, Ebina R, Nonaka C, Asano T, Miyamori T. Soya fasulyesinden türetilen fosfatidilserin, hafıza şikayetleri olan yaşlı Japon deneklerin hafıza fonksiyonlarını iyileştirirJ Clin Biochem Nutr . 2010;47(3):246-55. doi:10.3164/jcbn.10-62
  4. Komori T. Fosfatidilserin ve omega-3 yağ asidi içeren takviyenin geç yaşam depresyonu üzerindeki etkileriMent Illn. 2015;7(1):5647. doi:10.4081/mi.2015.5647
  5. Malikane I, Magen A, Keidar D ve diğerleri. Omega3 yağ asitleri içeren fosfatidilserinin çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu semptomları üzerindeki etkisi: çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma ve ardından açık etiketli bir uzatmaAvrupa Psikiyatrisi . 2012;27(5):335-42. doi:10.1016/j.eurpsy.2011.05.004
  6. Hirayama S, ve ark. Fosfatidilserin uygulamasının hafıza ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun semptomları üzerindeki etkisi: randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir klinik çalışmaJ Hum Nutr Diyeti.  2014;27 Ek 2:284-91. doi:10.1111/jhn.12090
  7. Lu J, An Y. PO-115, elit atıcılarda fosfatidilserinin zihinsel durumlar üzerindeki etkileri. Egzersiz Biyokimya Rev. 2018;1(4). doi:10.14428/ebr.v1i4.9863
  8. Glade MJ, Smith K. Fosfatidilserin ve insan beyniBeslenme. 2015;31(6):781-6. doi:10.1016/j.nut.2014.10.014


 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...